Menu

Moim okiem na świat...

O mnie, o świecie, o książkach, o codzienności, o dylematach..

Pierniczki kasztanowe - wg przepisu z Paleo na Słodko

lubietruskawki

Kolejny przepis z Paleo na Słodko przetestowany. Pierniczki są przepyszne i z powodzeniem mogą zastąpić pierniczki ze zwykłej mąki.

Składniki na około 50 pierników:

200-250g mąki kasztanowej (ile przyjmie ciasto)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
80g masła
1/2 - 1 łyżeczka kakao
100 - 120g ksylitolu (dodałam 120g i dla mnie ciacha wyszły za słodkie)
ok 30g melasy karobowej lub miodu
1 jajko
1 żółtko
przyprawy*:
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 szczypta mielonego pieprzu
1 szczypta roztartego kardamonu
1 szczypta startej gałki muszkatałowej

*zamiast dodawania wszystkich przypraw można iść na łatwiznę jak ja i dodać przyprawę do pierników, w której znajdziesz wszystko co trzeba :)

Wykonanie:
Do dużego naczynia przesiej mąkę kasztanową, sodę oczyszoną i sól. Rozpuść masło, a kiedy zacznie się pienić, zdejmij z ognia i dodaj przyprawy, kakao, ksylitol oraz melasę karobową (miód). Dokładnie wymieszaj aż składniki się połączą. Na koniec dodaj jajko oraz żółtko i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Wlej masę piernikową do naczynia z mąką - dokładnie wymiejszaj i wyrób ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste. W razie potrzeby można dosypać trochę mąki. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godz.
Ciasto podziel na części, rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Wytnij pierniczki foremkami i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st C i piecz 8-10 min lub do czasu, aż krawędzie ciastek zaczną się rumienić.IMG_22282

© Moim okiem na świat...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci